OP DE WALLEN

ONRUST OP DE WALLEN – Mee met de ME

De Engelsen hebben de reputatie om enorme feestbeesten te zijn en dat werd opnieuw duidelijk op 22 en 23 maart. Duizenden Engelse voetbalfans verzamelden zich op de Wallen en zorgden daarbij voor veel overlast. De ME moest op beide dagen in actie komen. Ik was aanwezig en liep mee met de Mobiele Eenheid.

Hooligans? Ik vind van niet. Dronken Engelsen? Geen twijfel mogelijk. Grote menigten Engelsen verzamelden zich op de Wallen, zongen liederen en dronken bier. Veel bier. Beide dagen was het voor de Engelsen één groot feest. Drank in combinatie met het Red Light District zorgde ervoor dat men zich zo nu en dan misdroeg. In totaal werden er zo’n 100 personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

De Mobiele Eenheid kwam op 22 en 23 maart in actie rond het begin van de avond. Het werd tijd om een einde te maken aan het feest, tijd om de orde weer terug te brengen. Tijdens het uitvoeren van verschillende charges liep ik achter de Mobiele Eenheid aan om de scene in beeld te brengen. Dit zorgde ervoor dat ik dit bijzondere schouwspel van zo dichtbij mogelijk mee kon maken.

De politie sloot de groep in van alle kanten en rende via de Lange Niezel richting de Warmoesstraat om in de Warmoesstraat de confrontatie aan te gaan. Na deze confrontatie trok de politie zich terug in de Lange Niezel om die vervolgens volledig schoon te vegen. Het leek wel het Wilde Westen. Mensen vluchtten naar binnen, deuren gingen op slot en rolluiken gingen naar beneden. Het duurde een klein kwartiertje voordat de situatie volledig onder controle was. Een grote groep Engelsen met tickets voor de wedstrijd werd apart gezet om die vervolgens, onder begeleiding van de Mobiele Eenheid, op de bus te zetten richting het stadion. Bekijk het bijzondere schouwspel.