Cruiseschepen in Amsterdam

De binnenkomst van de MSC Splendida gefotografeerd op gelijke hoogte.

Contact

Al sinds het jaar 2000 komen er enorme cruiseschepen naar Amsterdam. Ze liggen dan aan de Piet Heinkade bij de Passenger Terminal: 600m lang en speciaal gebouwd zodat ook de meest grote cruiseschepen kunnen aanmeren in onze hoofdstad. Dit zijn jaarlijks meer dan 100 cruiseschepen! Als je vanuit de auto of het openbaar vervoer langs de Passenger Terminal rijdt, dan zie je regelmatig deze torenhoge cruiseschepen van Amsterdam boven het gebouw uitkomen. Het is een machtig gezicht als je zo’n enorm schip zo gracieus en zo gemakkelijk door het IJ ziet varen. De pontjes van de GVB lijken net kuipjes en de A’DAM toren is ineens een stuk minder aanwezig in het landschap. Hoe vaak je het ook ziet, het verveelt nooit als je zo’n schip voor je langs ziet varen.

De cruiseschepen houden momenteel de gemoederen flink bezig. De overlast door toeristen neemt flink toe, mede doordat er ladingen toeristen met de cruise aankomen en vervolgens met touringcars de stad in worden gereden. Dit komt binnenkort wellicht tot een eind, want komt er een brug over het IJ waardoor de terminal moet worden verplaatst? En waar gaat dat dan heen?

Tijd om dit allemaal even te vergeten. Tijd om te genieten van de binnenkomst van de MSC Splendida, het grootste cruiseschip dat Amsterdam tot nu toe heeft mogen verwelkomen, gefotografeerd vanaf het Mövenpick Hotel.

MSC SPLENDIDA

De MSC Splendida is een waanzinnig cruiseschip van 333m lang en 70m hoog met plaats voor ruim 3000 passagiers en 1300 bemanningsleden. Een bezoek van de MSC Splendida aan Amsterdam is zeldzaam. Het is het grootste cruiseschip dat Amsterdam tot nu toe op bezoek heeft gehad.

Vrijdag 9 september 2016 was de eerste dag dat de MSC Splendida in Amsterdam aankwam. Dit werd dan ook onze eerste poging tot het fotograferen van dit beest. We hadden geluk, het was prachtig weer. De zon stond aan de goede kant, namelijk achter ons en zette de stad in een prachtig licht. Om 07:45u kwamen we aan bij het hotel en niet veel later stond ik samen met videograaf Daniel Zonneveld op het dak van het gebouw. We konden alvast even oefenen, want in de verte zagen we de Costa Favolosa aankomen. Snel de spullen opzetten zodat we op tijd mooie timelapses en video’s konden maken. We wilden niets aan het toeval overlaten.

Niet veel later rond 08:45u zagen we de Splendida in de verte langzaam Amsterdam binnen varen. Dat deze iets groter was dan de Costa, dat konden we wel zien. Het duurde ongeveer 10 minuten voordat de Splendida ter hoogte van het centraal station was vanaf de NDSM werf.

De Splendida vaarde rustig langs het hotel en ging keren op het brede stuk op het IJ. Kan je het je voorstellen? Een schip van 330m dat even een rondje draait op het IJ?

Toen de Splendida zijn draai had gemaakt vaarde hij langzaam richting het Movenpick Hotel zodat hij zonder problemen tegen de Piet Heinkade aan kon liggen. Het was een grappig gezicht om al die mensen op hun balkon te zien staan of op het dek. Iedereen had ergens anders aandacht voor. Er werd veel naar ons gezwaaid. Heel gezellig!

Bekijk hieronder enkele foto’s van de binnenkomst, inclusief bewegend materiaal: